Orkesteri & kapellimestari

Kilpailun finaalissa 4. - 5.5.2017 Tampere-talossa soittaa Tampere Filharmonia johtajanaan kapellimestari Klaus Mäkelä.

Tampere Filharmonia

tamfil-32
Kuva: Jussi Virkkumaa

Tampere Filharmonia on 2000-luvulla astunut merkittäviä askeleita eteenpäin. 75-vuotisjuhlavuonna 2005 orkesterin vahvuus kasvoi 97 muusikkoon, ja se on nyt ainoa täysimittainen sinfoniaorkesteri pääkaupungin ulkopuolella. Konsertit, levytykset ja kiertue-esiintymiset ovat saaneet yhä innostuneemman vastaanoton niin kotimaassa kuin maailmallakin.

Syksyllä 2013 orkesterin taiteellisena johtajana aloitti Santtu-Matias Rouvali. Hänen edeltäjinään toimivat 2009−2013 Hannu Lintu, 2006−2009 John Storgårds ja 1998−2006 Eri Klas (1939−2016). Kautensa jälkeen Eri Klas nimettiin Tampere Filharmonian kunniakapellimestariksi. Orkesterin nimikkosäveltäjänä toimi Jouni Kaipainen (1956−2015).

Tampere Filharmonian oma estradi on Suomen suurin konserttitalo, Tampere-talo. Se valmistui 1990, jolloin orkesterin kehittyminen sai vauhtia talon erinomaisista harjoitustiloista ja 1800-paikkaisesta konserttisalista.

Tampere Filharmonialla on perjantaikonserttisarjan lisäksi oma kamarimusiikkisarja Faunien iltapäivä. Orkesteri soittaa myös vuosittain oopperaa Tampereen Oopperan produktioissa, balettia Tampere-talossa ja esiintyy uuden musiikin Tampere Biennalessa.

Tampere Filharmonian monipuolisiin konsertteihin kuuluvat myös erilaiset lasten ja nuorten tapahtumat. Koululaisille suunnattuun musiikkikasvatustoimintaan osallistuu joka konserttikaudella ryhmiä esikoululaisista lukiolaisiin.Tampere Filharmonia on myös ensimmäisenä orkesterina Suomessa perustanut oman nuorisoklubin, Nuori kuuntelija -klubin.

Tuoreimmat yli 50 levytyksestä sisältävät mm. George Enescun, Jouni Kaipaisen, Uljas Pulkkiksen ja Einojuhani Rautavaaran teoksia. Levytykset ovat keränneet tunnustusta ja useita palkintoja, mm. viisi Cannes Classical -palkintoa. Peteris Vasksin toisen sinfonian levytys sai Cannes Classical Disc of the Year 2004-erikoispalkinnon ja Tiensuu-levy ensi kertaa jaetun klassisen musiikin Emma-palkinnon keväällä 2007 . Rautavaaran Kaivos-oopperan ensilevytys nimettiin vuoden 2012 Grammy-palkintoehdokkaaksi. Uljas Pulkkiksen musiikkia sisältänyt levytys valittiin Yleisradion Vuoden 2011 levyksi. Orkesteri levyttää pääasiassa Ondine-yhtiölle.

Ulkomaanvierailuja Tampere Filharmonia on tehnyt tähän mennessä Pohjoismaihin, Viroon, Saksaan, Hollantiin, Espanjaan ja Yhdysvaltoihin. Syksyllä 2007 orkesteri vieraili suurella menestyksellä Saksassa, Hollannissa sekä ensi kertaa Iso-Britanniassa.

Tampere Filharmonian edellisistä johtajista mainittakoon Eero Kosonen, joka 37 vuoden mittaisella kaudellaan (1932-69) loi perustan orkesterin ammattitaidolle. Muita kapellimestareita ovat olleet mm. Tuomas Hannikainen (ent. Ollila), Leonid Grin, Ari Rasilainen, Atso Almila, Paavo Rautio ja Juhani Raiskinen.

Vuonna 1930 perustettu orkesteri on vuodesta 1947 lähtien toiminut kaupungin hallinnon alaisena. Vuonna 2002 orkesteri vaihtoi nimensä Tampereen kaupunginorkesterista Tampere Filharmoniaksi.

 

Klaus Mäkelä

Kuva: Heikki Tuuli

 

Vuonna 1996 syntynyt kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä on herättänyt laajaa huomiota muusikkona ja tehnyt merkittävän vaikutuksen Suomen musiikkielämään.

20-vuotias lahjakkuus on johtanut tärkeitä suomalaisia orkestereita, kuten Helsingin kaupunginorkesteria, Turun filharmonista orkesteria, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria ja Kuopion kaupunginorkesteria, kaikki uusintakutsuilla. Kaudella 15/16 hän teki menestyksekkäitä debyyttejä mm. Göteborgin sinfonikkojen (Ruotsin kansallisorkesteri), Tampere Filharmonian ja Tapiola Sinfoniettan kanssa, sekä johti Helsingin kaupunginorkesteria Helsingin Juhlaviikoilla.

Tällä kaudella Mäkelä tekee debyyttinsä Latvian kansallisorkesterin, Oulu Sinfonian ja Joensuun kaupunginorkesterin kanssa sekä palaa johtamaan Helsingin kaupunginorkesteria, Tampere Filharmoniaa, Turun filharmonista orkesteria, Tapiola Sinfoniettaa, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria, Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkesteria sekä Etelä-Tanskan filharmonikkoja. Muita kauden kohokohtia on debytti Kymi Sinfoniettan kanssa sekä kapellimestarina että sellosolistina ja nauhoitus Radion sinfoniaorkesterin kanssa.

Oopperamaailmassa Mäkelä nimitettiin vastikään Esa-Pekka Salosen assistentiksi Suomen Kansallisoopperan Ring-sykliin, joka alkaa vuonna 2019. Debyyttinsä Kansallisoopperassa Mäkelä tekee toukokuussa 2017 johtamalla Erkki Melartinin oopperan Aino konserttiesityksenä. Tämän lisäksi hän tulee johtamaan Kansallisoopperassa muita teoksia tulevina vuosina.

Klaus Mäkelä opiskeli Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohtoa Jorma Panulan luokalla sekä sellonsoittoa Marko Ylösen, Timo Hanhisen ja Hannu Kiiskin johdolla. Solistina hän on esiintynyt mm. Sinfonia Lahden, Kuopion kaupunginorkesterin, Jyväskylä Sinfonian, Pori Sinfoniettaan ja Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa sekä aktiivisena kamarimuusikkona mm. Naantalin, Kuhmon, Kauniaisten, Iitin, Joensuun ja Heinäveden musiikkijuhlilla.

Klaus Mäkelää ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica säätiö, Wegelius-säätiö, Jorma Panula-säätiö sekä Deutsche Stiftung Musikleben.