Kimmo Hakola

Suomi

Kimmo Hakola (s. 1958) opiskeli Sibelius-Akatemiassa muiden muassa Einojuhani Rautavaaran oppilaana. Vuonna 1987 hän voitti Unescon säveltäjärostrumin ensimmäisellä jousikvartetollaan ja kolme vuotta myöhemmin kappaleellaan Capriole. Voittojen myötä hän nousi säveltäjiemme kärkijoukkoon 1980-luvun lopulla.

Hakolan musiikkia on esitetty lukuisilla musiikkijuhlilla, ja hänen teoksilleen omistettuja tapahtumia on järjestetty esimerkiksi Los Angelesin Monday Evening -konserttisarjassa, New Yorkin Miller-teatterissa ja Tukholman kansainvälisellä säveltäjäfestivaalilla.

Hakola on säveltänyt kuusi oopperaa: Marsin mestarilaulajat, Sinapinsiemen, Vierivä kivi, La Fenice, Mara ja Katti sekä Akseli. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös orkesteriteoksia ja konserttoja. Present Music tilasi Hakolalta Kamarikonserton, joka kantaesitettiin ja levytettiin Yhdysvalloissa vuonna 2002. Pianokonsertto (1996) on ennenkuulumaton teosjärkäle mittasuhteiltaan, ilmaisuvoimaltaan ja tyylikirjoltaan. Klarinettikonsertto (2001) on ollut valtaisa menestys, ja sitä on esitetty lukuisia kertoja Suomessa ja ulkomailla. Viulukonsertto (2012) oli John Storgårdsin, WDR Sinfonieorchesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin yhteistilaus. Orkesteriteoksia ovat muiden muassa Ruotsin Radion Itämerifestivaalille tilaama Maro (2006) ja Tukholman säveltäjäfestivaalille tilattu Kimm (2008).

Kimmo Hakolan tuotantoon kuuluu myös kaksi laajamuotoista oratoriota, Teosto-palkinnon saanut, Ircamin tilaama Le Sacrifice (2002) ja Song of Songs (2006). Hakola on myös säveltänyt kamarimusiikkia (mm. 4 jousikvartettoa), sooloteoksia ja kuorokappaleita.

Säveltämisen ohella Kimmo Hakola toimii myös kapellimestarina, esiintyvänä taiteilijana, Lux musicae -festivaalin taiteellisena johtajana sekä Teoston luottamustehtävissä. Esimerkiksi Ondine ja Innova Records ovat levyttäneet hänen musiikkiaan.

Kuva: Saara Vuorjoki / Music Finland