Liv Glaser

Norja

Liv Glaser on vuosikausia ollut norjalaisen yleisön arvostama ja rakastama muusikko. Ensiesiintymisestään (1960) lähtien hänellä on ollut tunnustettu asema Norjan pianistien eliitin keskuudessa. Hänellä on takanaan lukemattomia tv- ja radiokonsertteja ja -esiintymisiä. Hän on konsertoinut joka puolella Norjaa sekä Pohjoismaissa, Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa. Hän on opettanut mestarikursseilla koti- ja ulkomailla ja toiminut juryn jäsenenä kansallisissa, pohjoismaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa Japania myöten.

Vuonna 1965 Liv Glaserille myönnettiin kuninkaan ansiomerkki, vuonna 2004 arvostettu Lindeman-palkinto ja vuonna 2014 Grieg-palkinto.

Liv Glaser opiskeli Oslossa Robert Rieflingin johdolla, Pariisin konservatoriossa legendaarisen Vlado Perlemuterin johdolla ja myöhemmin Moskovan konservatoriossa Lev Oborinin johdolla. Hän on saanut lisävaikutteita myös Ilona Kabosilta ja Wilhelm Kempffiltä.

Vuonna 1990 Glaser sai opetusta Paul Badura-Skodalta Wienissä ja tutustui W. A. Mozartin alkuperäiskäsikirjoituksiin Salzburgin Mozarteum-musiikkikorkeakoulussa. Lisäksi hän opiskeli fortepianon soittoa prof. Malcom Bilsonin johdolla Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa. Edellä mainittujen opintojen tuloksena syntyi Mozartin pianosonaattien kokonaislevytys (Simax Classics). Levyistä kahdella Glaser soittaa modernia flyygeliä, kolmella fortepianoa.

Liv Glaser on levyttänyt fortepianolla lisäksi Schubertin Die schöne Müllerin -laulusarjan Per Vollestadin kanssa vuonna 1997 sekä Schubertin ja Schumannin musiikkia veljensä sellisti Ernst Simon Glaserin kanssa vuonna 2004. Muzio Clementi for all ages julkaistiin 2006, Lyrical travels with Edvard Grieg 2007, Liebestreu (sopraano Helene Woldin kanssa) 2013 ja Allegretto spiritoso 2015.

Liv Glaser on toiminut opettajana Norjan musiikkiakatemiassa sen perustamisesta lähtien vuonna 1973. Professoriksi hänet nimitettiin vuonna 1994. Kahta vuotta aikaisemmin hän oli aloittanut fortepiano- ja esiintymisvalmennuskurssit musiikkiakatemialla. Liv Glaser onkin edistänyt merkittävästi kuulijoiden ja esittäjien kasvavaa kiinnostusta fortepianoa kohtaan. Hän on myötävaikuttanut wieniläis-klassisen ja varhaisen romanttisen musiikin tulkintakäytäntöihin historiallisilla soittimilla.

Liv Glaser opettaa ja esiintyy edelleen aktiivisesti.