Uutisia

Finaalin kilpailijat / Competitors finals

 

Zaitsev Aleksei

Eskelinen Tatu

Lepistö Juho

Göktürk Ezgi

Loponen Mikael

Munk-Nielsen David

 

Välierän kilpailijat / Competitors second round

Esiintymisjärjestyksessä:

Salimgareev Evgeny
Uusitalo Joona
Zaitsev Aleksei
Zemnitckaia Mariia
Ahola Aaron
Eriksson Samuel
Eskelinen Tatu
Göktürk Ezgi
Lepistö Juho
Liiv Tähe-Lee
Loponen Mikael
Munk-Nielsen David
Ollikainen Arttu
Raitala Vilja

 

Tampereen pianoseuran ja tampereen kaupungin tervehdykset

Hyvät pianomusiikin ystävät

 

Kilpailun järjestäjän, Tampereen Pianoseura ry:n, puolesta haluan toivottaa teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi joko paikan päälle tai omalla katselu- ja kuuntelulaitteella seuraamaan järjestyksessä toista Tampereen pianokilpailua. Ensimmäisen kilpailun suosion perusteella osasimme odottaa laajaa kiinnostusta tapahtumaan ja ryhdyimme sitä Pianoseurassa mieluusti valmistelemaan. Ja nyt pääsemme nauttimaan monipuolisesta pianomusiikista nuorten taiteilijoiden soittamana.

Pianokilpailun ohjelmaa yhdessä asiantuntijoiden kanssa laatiessamme johtava ajatus oli antaa kilpailijoille itselleen päätösvaltaa valita soitettavat teokset mahdollisimman vapaasti. Kilpailun sääntöihin ei alkuerän osalta kirjattu nimeltä yhtäkään säveltäjää, vaan ainoastaan tietyt aikakaudet tai jokin vuosi määrittävät teosvalintoja. Välierässä saadaan vapaavalintaisen ohjelman lisäksi kuulla esityksiä Suomen Säveltäjät ry:n kanssa toteutetun valtakunnallisen sävellyskilpailun palkituista teoksista. Toisaalta luvassa on myös mielenkiintoisia esimerkkejä pianomusiikin kehitysvaiheista Aleksandr Skrjabinin teosten muodossa säveltäjän syntymän 150-vuotisjuhlan lähituntumassa. Finaali muotoutui lopulta olosuhteiden pakosta puhtaasti pianonsoiton juhlaksi, kun se päätettiin järjestää pianosäestyksellisenä. Tampereen pianokilpailun päätöskonsertissa saadaan kuulla vielä kolmea palkinnonsaajaa Tampere Filharmonian solisteina.

Tampereen Pianoseuralle on ollut todella tärkeää saada tukea eri muodoissa monelta taholta. Taloudellisen tuen lisäksi olemme saaneet korvaamatonta asiantuntija-apua  pianonsoiton pitkän linjan pianotaiteilijoilta ja pianopedagogeilta. Tampereen kaupunki on ollut monella tapaa mukana järjestelyjen eri vaiheissa. Suomen Säveltäjät ry ja Tampereen konservatorio ovat olleet kullan arvoisia kumppaneita koko ajan. Haluan esittää kaikille kilpailun järjestämisessä mukana olleille yhteistyökumppaneille ja yksityishenkilöille Pianoseuran puolesta suuret kiitokset.

Toivotan kaikille kilpailijoille onnea ja menestystä vaativiin esityksiin ja tuomaristolle  herkkiä korvia mielenkiintoiseen työhön. Tehdään Tampereen pianokilpailusta 2021 pianonsoiton juhla meille kaikille!

 

 

Kirsimarja Kiviruusu

Projektipäällikkö

Tampereen pianokilpailu 2021

 

 

Tervetuloa Tampereelle!

 

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan nyt toisen kerran järjestettävää Tampereen pianokilpailua. Edellisestä kerrasta, vuodesta 2017, maailma on muuttunut paljon. Kenties suurin kulttuurialaa ja esittävää taidetta koskettava muutos on ollut koronapandemian tuomat konserttikohtaiset terveysturvallisuusmääräykset ja esiintymisrajoitukset. Pandemian yhteiskunnalliset vaikutukset ovat kaikkinensa laajat ja koskettavat kaikkia ihmisiä. Tampereen pianokilpailu jouduttiin siirtämään viime keväästä, tähän syksyyn. Olemmekin erityisen iloisia, että siirto onnistui ja kilpailut voidaan järjestää.

Kilpailun historia suomalaisen pianokoulun tasokkuuden esittelijänä ja osaltaan myös koulutuksen kehittäjänä on pitkä. Kansallinen Maj -Lind -kilpailu sekä Jyväskylän pianokilpailu ovat luoneet lähes seitsemänkymmenen vuoden tradition koota yhteen Suomessa asuvat eturivin nuoret taiteilijat. Tampereen pianokilpailu jatkaa tätä traditiota, sillä se on tällä hetkellä ainoa valtakunnallinen kaikille pianonsoiton ammattiopiskelijoille ja nuorille ammattilaisille tarkoitettu pianokilpailu maassamme.

Kilpailuun osallistuu suuri osa maamme eturivin nuorista pianisteista ja sen aikana on mahdollistaa kuulla yhteensä 50 nuoren soittajan esiintymisiä. Poikkeuksellisen hienoa on myös ensimmäinen valtakunnallinen sävellyskilpailu yhteistyössä Suomen Säveltäjät ry:n kanssa. Kilpailu kartutti suomalaista pianokirjallisuutta yhteensä 37 teoksella. Näitä teoksia kuullaan kilpailun välierässä.

Tampereen pianokilpailua ei ole mahdollista järjestää ilman laajaa tukijajoukkoa. Tampereen kaupunki haluaa kiittää erityisesti Suomen kulttuurirahaston Pirkanmaan rahastoa, Sibelius-Akatemian tukisäätiötä, Jenny ja Antti Wihurin rahastoa, Pro Musica -säätiötä, Majaoja -säätiötä, Tampereen konservatoriota ja Suomen säveltäjät ry:tä. Erityinen kiitos myös kaikille yksittäisille henkilöille siitä, että olette antaneet aikanne, verkostonne ja osaamisenne kilpailun käyttöön.

Toivotan hyvää ja elämyksellistä kilpailua niin kaikille kilpailijoille kuin kuulijoillekin.

 

 

Juha Ahonen

Kulttuurijohtaja

Tampereen kaupunki

 

 

Tampereen pianokilpailu järjestetään syyskuussa 2021

Tampereen pianokilpailun uudet päivämäärät ovat selvinneet. Kilpailu järjestetään kokonaisuudessaan Tampereen konservatoriolla 20.9.-28.9.2021. Kilpailun finaali toteutetaan pianosäestyksellisenä ja palkintojenjako tapahtuu finaalien jälkeen 28.9.2021. Pianosäestyksellisessä finaalissa orkesterin osuuden soittavat pianistit Sonja Fräki ja Tuomas Turriago.

Finaalissa kolme pääpalkinnon saanutta pianistia soittavat Tampere Filharmonian solisteina perjantaina 1.10. Tampere-talossa Klo 19.00 järjestettävässä pianokilpailun päätöskonsertissa. Lipunmyynti päätöskonserttiin alkaa 1.6.2021. Orkesterin kapellimestarina päätöskonsertissa toimii Erkki Lasonpalo.

Tampereen pianokilpailu 2021 siirretään syksylle

Tampereen pianokilpailun kilpailutoimikunta on tehnyt päätöksen siirtää Tampereen pianokilpailu 2021 syksylle. Päätös perustuu vakavaan koronatilanteeseen, jossa kilpailutoimikunta ei näe edellytyksiä toteuttaa kilpailu niin, että se olisi osallistujilleen terveysturvallinen ja täyttäisi kansallisesti merkittävän kilpailun tehtävän. Näin ollen kilpailu on päätetty siirtää syyskuulle 2021. Julkaisemme lisätiedot syksyn päivämääristä mahdollisimman pian.
Katsotaan yhdessä toiveikkaasti kohti syksyä ja kilpailun toteutumista.
Tampereen pianokilpailun 2021 kilpailutoimikunta

Sävellyskilpailu on ratkennut

Tampereen pianokilpailun yhteydessä pidettyyn sävellyskilpailuun tuli määräaikaan mennessä yhteensä 37 uutta pianoteosta. Kilpailu järjestettiin 25.6.-31.12.2020 välisenä aikana ja siihen voivat osallistua kaikki suomalaiset tai Suomessa asuvat säveltäjät. Tampereen Pianoseuran yhteistyökumppani Suomen Säveltäjät ry on tukenut sävellyskilpailua Kopioston keräämillä kopiointikorvauksilla.

Säveltäjät ry:n nimeämä tuomaristo, Maria Kallionpää, Ere Lievonen ja Jouko Tötterström, kävi sävellykset tarkasti läpi. Palkintoihin oli varattu yhteensä 3500 € ja ne jaettiin niin, että annetaan ensimmäinen palkinto ja kaksi toista palkintoa:
I palkinto 1500 € Tomi Räisänen teoksesta Hile II palkinto 1000 € Jukka-Pekka Lehto teoksesta Antäckningar Å-Ä-Ö II palkinto 1000 € Ari Romppanen teoksesta Kiku.
Yksi palkittu teos kuuuluu jokaisen Tampereen pianokilpailun osallistujan kilpailuohjelmaan toisen erän pakollisena teoksena.
Kilpailun tuomaristo onnittelee lämpimästi palkinnonsaajia ja kiittää kaikkia osallistujia aktiivisesta osallistumisesta ja kiinnostavista sävellyksistä!

Tampereen Pianoseurassa iloitaan sävellyskilpailun saamasta suosiosta, onnitellaan palkittujen teosten säveltäjiä ja kiitetään kaikkia osallistujia. Tampereen pianokilpailulle on tärkeää olla mukana tuomassa esiin uusia pianoteoksia ja esitysmahdollisuuksia kilpailun muodossa. Edelliskerralla pianokilpailun sävellyskilpailu oli rajattu Pirkanmaan alueen säveltäjille, nyt se haluttiin avata valtakunnalliseksi kilpailuksi.